Wij gedenken met warme herinnering

Wandeling Zeebrugge-Blankenberge h/t - 10 augustus 2021

De goden blijven PROBUS VOORKEMPEN in hun hart dragen. Uitstekend wandelweer voor onze jaarlijkse zee-uitstap. Onze gidsen - Mieke en Eugeen De Bleeker, respectievelijk psycholoog en neuropsychiater en beiden ook geaccrediteerde Zwingidsen - hadden de tocht uitstekend voorbereid. Datum 10 augustus 2021. Plaats Zeebrugge, Blankenberge.

 

Ze waren gewapend met alle nuttig documentatiemateriaal om hun commentaar te illustreren. Zij hadden de dag tevoren de tocht voor een tweede of derde maal gedaan om niets over het hoofd te zien! Wij, de 26 aanwezigen, werden niet in twee groepen opgedeeld en we wandelden gezellig tezamen.
In de heentocht, langs het strand van Zeebrugge tot Blankenberge, kregen wij van Eugeen info over alles wat de zee betrof en in de terugtocht - langs de Drie Fonteintjes en de duinen - van Mieke over alles wat planten betrof.
 

 

De BBQ werd uitstekend en vriendelijk verzorgd door O'NEILL Beach Club – gelegen aan het begin van de dijk in Blankenberge - en de stemming zat er onmiddellijk in. Op de aangeboden surfinitiatie werd niet ingegaan!
 Wat hebben wij geleerd? 
 • wanneer en waarom ontstond de haven van Zeebrugge
 • waarvoor de duinen dienen, hoe ze ontstaan en zelfs "gekweekt" worden (voor gevorderden)
 •  hoe en waarom plantjes kunnen groeien op het zand
 •  welke schelpen en skeletten en archeologische vondsten op het strand en in zee te vinden zijn
 •  waarvoor planten en bloemen dienen en tot welke familie zij behoren enz 
Bleek wel dat er tussen onze leden enkele echte  “kenners” zaten, die niet alleen het klassieke Helmgras of Duingras (Ammophila arenaria) kenden! Rond 17 uur was alles afgerond.
Er werden reeds, ook door de gidsen, plannen gemaakt voor 2022. Reserveer daarom nu reeds dinsdag 9 augustus 2022  in uw agenda. 

 

Verslag Frank Goes 

Wandeling in De Zegge en lunch in De Pastorie - 8 juli 2021

Als zomeractiviteit bezochten we op 8 juli 2021 De Zegge in Geel en De Pastorie in Lichtaart.

 

Voor De Zegge waren we met 38 Probus leden. De goden blijven Probus Voorkempen voortdurend goed gezind. Alweer een stralende dag met een prima programma georganiseerd door Marie-Rose Vogelaers waarvoor een dikke proficiat!

De Zegge, het oudste  Vlaamse natuurreservaat is gelegen in Geel en is een restant van het laagveengebied van het Geels Gebroekt. De Zegge bestaat uit laagveenmoeras en heidebiotopen. Het grootste deel (93 ha.) is eigendom van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, die het in 1952 aankocht. Kleinere stukken zijn eigendom van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Onze gidsen, die allen zeer vakbekwaam en gedreven waren, leerden ons kijken naar de planten, de bloemen en de vogels. Wij werden gedurende meer dan twee uur ondergedompeld in de kunst van het herkennen van species en het waarderen van de rol van ieder schepsel in deze natuurlijke biotoop. 

Naast die vele planten en bloemen zagen we ook de ooievaar, de buizerd en de wespendief in volle vlucht, en de gids toonde ons zowaar een ter plaatse gevonden giganteske mossel (mosselgoren). De gidsen leerden ons ook hoe een ringslang vast te nemen en hoe bijna te verdrinken op de drijvende waterplanten. 


Ook kregen wij wat info rond waterbeheersing en natuurlijk nog een dosis extra-respect voor de natuur, maar dat hadden de Probus leden natuurlijk reeds lang.

 

De Pastorie – Lichtaart

Er waren 43 leden ingeschreven voor de lunch. We arriveerden net op tijd voor de afspraak bij DE PASTORIE in Lichtaart - bekroond met een Michelinster en met vijf sterren op Tripadvisor. Het restaurant deed zijn reputatie alle eer aan. Wij werden zeer vriendelijk ontvangen en verwend met een verfijnd diner en uitstekende wijnen; alles prima en met stijl verzorgd - de ambiance zat er in van bij de start! 

 

Verslag Frank Goes

 

St. Katharinakerk en Begijnhof, Hoogstraten - 17 juni 2021

Weer een voltreffer na de succesvolle heidewandeling van mei. Ditmaal bracht organisatrice Lutgart Smekens ons - samen met de gidsen - naar Hoogstraten. Wij waren op donderdagnamiddag 17 juni 2021 met 40 om het begijnhof en de Sint Katharinakerk te bezichtigen en te bewonderen. Aansluitend konden deelnemers genieten van een gezellige babbel met lekkers in de mooie Pastorie van het begijnhof.

 

De voornaamste bloeiperiode van het begijnhof situeerde zich tussen het midden en het einde van de 17de eeuw. Men begon toen ook met de bouw van een nieuwe begijnhofkerk. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw liep het aantal begijnen geleidelijk terug, tot in 1972 het laatste begijntje definitief uit het begijnhof vertrok.

 

Het begijnhof was op sterven na dood  maar dat was gerekend zonder het organisatietalent van een groep vrijwilligers: de vzw Het Convent. Deze vereniging kreeg het begijnhof in erfpacht voor een periode van 99 jaar en de restauratie kon beginnen, welke bekroond werd met o.a. de Europa Nostra prijs in 1998. 

 

We bezochten de tuin en de mooie huizenrijen, de prachtige begijnhofkerk in barokstijl met o.a.. een zeer mooi preekgestoelte.

Het tweede bezoek dat niet minder interessant was ging naar de Sint Katharinakerk - een imposant gebouw dat in volle restauratiefase is.

 

De flamboyante laatgotische kerk gebouwd tussen 1525 en 1550 met haar 104,70 meter hoge toren, heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “triomf der bakstenen” genoemd. Het is één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld. 

 

Als voornaamste kunstschatten van de kerk vernoemen wij de 16e-eeuwse glasramen en vijf wandtapijten uit de jaren 1540. Boven het hoogaltaar zijn er zeven opvallende glasramen (14 m hoog) die de zeven sacramenten voorstellen.

 

Als afsluiter was het, als zo dikwijls bij Probus, weer zeer gezellig nababbelen in het koffie-en theesalon naast het begijnhof – de Pastorie.

Bezoek aan de Niqui Gallery in Kapellen - 03 juni 2021

Op donderdag 3 juni 2021 trokken 22 leden en partners van Probus Voorkempen naar de Niqui Gallery in Kapellen voor de tentoonstelling “Explore and Celebrate” met werk van Johan Tahon, Bas Meeuws, Ingrid van der Hoeven, Stacii Samidin and Anne Rose Regenboog. Vooral Johan Tahon was natuurlijk bijzonder. 

 

Johan Tahon werd geboren in Menen en werkt in Munkzwalm en Istanbul. Hij gelooft sterk in de spirituele kracht van sculptuur en verdiepte zich onder andere in het leven van Ignatius van Loyola.

 

Tot 30 september 2021 loopt de overzichts-tentoonstelling UNIVERSUS van Tahon’s werk in het MOU museum in Oudenaarde. Nadien gaat het naar Peking en Rome.  Ook mocht hij recentelijk één van zijn beelden persoonlijk overhandigen aan paus Franciscus. Zie het mooie verslag hierover door Kristien Bonneure op VRT NWS.

 

Vier werken van Johan Tahon waren tentoongesteld in Gallery Niqui, mede door haar persoonlijke connecties met deze uitmuntende kunstenaar! Johan Tahon wordt waarschijnlijk binnenkort “onbereikbaar“ voor de gewone sterveling ... en toch mochten Probus leden genieten van een zeer deskundig privé relaas, in een sfeervolle omgeving en met een hapje en drankje aangeboden door Niqui Gallery!

 

Na het bezoek zond Niqui het volgende bericht:

 

Beste kunstvrienden, leden van Probus Voorkempen,

Heel hartelijk dank voor uw enthousiasme vorige week tijdens uw bezoek aan mijn Gallery.

Het was een groot plezier om u rond te leiden en ik was blij met al uw aandacht en interesse. Ook namens de kunstenaars Johan Tahon, Stacii Samidin, Bas Meeuws, Ingrid van der Hoeven en Anne Rose Regenboog dank voor uw belangstelling.

Ik wens u een hele mooie zomer toe en wellicht tot ziens bij een volgende expositie.

 Hartelijke groet,

 

NIQUI GALLERY

Georges Spelierlaan 69, 2950 Kapellen

+31 (0)6 153 777 99      info@niqui.gallery

 

Na het bezoek waren alle deelnemers “in de wolken“ over deze geslaagde namiddag. Dank aan bestuurslid Lieve Van Ermen voor het initiatief en de organisatie van deze zomeractiviteit. 

Heidewandeling - 13 mei 2021

Op initiatief en organisatie van bestuurslid Lieve Van Ermen, wandelde Probus Voorkempen op Hemelvaartsdag 2021 op de Kalmthoutse heide.  Het Grenspark (Kalmthoutse Heide) is gefusioneerd met het Nederlands Zoompark en overspant 60 hectaren. Om aan de geldende Corona maatregelen te voldoen hebben we met 3 groepjes van 10 afzonderlijk gemarcheerd.

 

Startpunt was Parking Zuid aan de Verbindingsweg, en als eerste stop hielden we halt bij de nieuwe Stapper-uitkijktoren. Die biedt een grandioos uitzicht over het grootste ven van het reservaat, het Stappersven. Vervolgens wandelden we gans rond het ven d.i. 6,5 à7 km, via de net heraangelegde Nolse Duinen.

 

De middagstop was bij “ons geheim idyllisch plekje”, het oude Boswachtershuisje. Daar werd in een zachte weide, waar de frisse kikkers opsprongen, gesmaakt gepicknickt op basis van lekkers en drank dat klaar stond in een kist. Dit had een licht “De Mol” gehalte, en was een amusant aspect van de fijne catering die verzorgd werd door de ”Piknikfabrik”.

 

Na het dessert trokken we nog een flink eind verder, onder andere via de houten loggia waar men boven het wateroppervlak uitkijkt over een uiterst fraai panorama. Finaal ging het richting parking en huiswaarts, tevreden over de warme persoonlijke contacten die leden konden hebben na zovele maanden van pandemie... Dank aan alle aanwezige leden en hun partners voor de talrijke opkomst.

 

In memoriam Gert Van Thillo

Onze kersvers medelid Gert Van Thillo is op 3 juli 2020 in Wilrijk, na een korte maar hevige ziekte overleden.

 

Gert werd in Antwerpen geboren op 11 juni 1942. Zij behaalde licentie diploma’s aan de KUL in Politieke en Sociale Wetenschappen, in Internationale Betrekkingen en in Godsdienstwetenschappen en huwde met Jos Vanden Berghe, arts. Ze verbleef samen met haar man een tijd in Amerika (Philadelphia) en terwijl haar man daar bijscholing volgde, was Gert vrijwillig medewerker aan de universiteit aldaar. Gert was ook ruime tijd leerkracht godsdienst.

 

Maar dit jonge geluk, en dat van hun drie kinderen, werd vroegtijdig geknakt door het overlijden van Jos. Alhoewel Gert vanaf jonge leeftijd door het leven niet gespaard werd bleef ze steeds even moedig en positief. Ze ontwikkelde over de jaren een diepe interesse voor kunst en cultuur in al zijn verschijningsvormen waarbij ze zich verregaand engageerde, onder andere als lid van de Raad van Bestuur en van het Uitvoerend Comité van de Middelheim Promotors.

 

Gert was een bijzonder lid van onze club. Wie op onze bijeenkomsten het voorrecht genoot om met haar aan tafel te zitten, was altijd verzekerd van een boeiende avond met interessante gesprekken over boeken en Kunst met de grote K. 

 

Met Gert Van Thillo verliest Probus Voorkempen een bijzonder charmante, erudiete, aimabele, zeer spontane, energieke dame. Ze had een groot hart, was tolerant en uitermate respectvol. We zullen Gert bijzonder hard missen. Onze vriendengroep zal niet meer kunnen genieten van haar inspirerende aanwezigheid en we zullen haar op onze eerstvolgende echte vergadering na-corona samen gedenken.

Nationaal Probus Golftoernooi - 02 september 2019

Theo Strauven, Betty Van Oevelen, Kati Destrijcker en Luc Van Loon (vlnr)
Theo Strauven, Betty Van Oevelen, Kati Destrijcker en Luc Van Loon (vlnr)

Een tiental leden van onze Probusclub Voorkempen namen op 02 september 2019 deel aan het jaarlijks Nationaal Probus Golftoernooi, ditmaal ingericht op de terreinen van Ternesse Golf & Country Club in Wommelgem.

 

Deze editie van het toernooi werd georganiseerd door twee Antwerpse Probusclubs: Voorkempen en Ring.

 

In totaal waren er 96 spelers. De eerste prijs met 44 punten ging naar het team van Luc Van Loon en Betty Van Oevelen samen met Theo Strauven en Kati Destrijcker - deze laatsten van onze club.

 

 

De tweede prijs met 43 punten was voor een team waarvan Richard Van Ham en Monique Mahieu van onze club deel uitmaakten.

 

 Van harte proficiat aan onze sportieve medeleden !

Richard Van Ham en Monique Mahieu (in het midden)
Richard Van Ham en Monique Mahieu (in het midden)

Gegidste wandeling op nieuwe wandeldijk “Zwin-Cadzand”

In mei van dit jaar werd het nieuwe fiets- en wandelpad op de nieuwe dijk rond het uitgebreide deel van het Zwin geopend. De nieuwe dijk biedt volledige bescherming tegen de hevigste stormvloeden.

 

Op dinsdag 13 augustus 2019 om 10u15 verzamelden meer dan 50 Probus-leden, waaronder een afvaardiging van Probus Antwerpen Noord, op de parking van het bezoekerscentrum van het Zwin in Knokke. Om 10u30 vertrokken we in twee groepen, onder leiding van ervaren gidsen, voor de wandeling rond het uitgebreide deel van het Zwin, richting de strandbar “De Zeemeeuw” in Retranchement.

We konden ten volle genieten van het uniek grensoverschrijdend getijdengebied van 333 hectare. We kwamen voorbij enkele uitkijkpunten waar we een prachtig zicht hadden op de bredere, diepere en langere Zwingeul en het nieuwe broedeiland.

 

Na ongeveer 6 km wandelen, onder een bewolkte hemel, en met veel interessante uitleg en commentaar van onze gidsen over de mooie Zwinvlakte, kwamen we aan in “De Zeemeeuw” waar we vergast werden op een democratische, copieuze maaltijd.

 

Terwijl we binnen genoten van het zalm-slaatje of de slibtongetjes, deden de hemelsluizen hun deuren wijd open en viel de regen met bakken uit de hemel!

 

Na het nagerecht en de regen wandelden we dezelfde weg terug en namen we afscheid van elkaar, na nog iets genuttigd te hebben in de Zwin bistro “The Shelter”.

 

Met dank aan Frank Goes voor de goede organisatie, aan Lieve en Dirk De Witte-Gosseye (Probus Antwerpen Noord) voor de mooie foto’s, aan onze zeer gedegen en gedreven gidsen en aan alle deelnemers voor de gezellige sfeer.

 

FOTOBOEK


Bezoek aan het Arboretum, Kalmthout - 09 juli 2019

Deze zomerse juli-activiteit startte met een zalige fietstocht onder leiding van Paul Roebben - langs de mooiste binnenwegen van het kasteel van Brasschaat naar de parking “Zuid Grenspark Kalmthoutse Heide”. Hier vervoegden de niet-fietsers de activiteit en werd iedereen verwelkomd op een fris glaasje bubbels met knabbel.

Als inleiding vergaste Lieve Van Ermen, hoofd-organisator van de dag, de deelnemers op een schitterende reeks spetterende vertellingen over de heidegeschiedenis.

De volledige tekst vind je hier.

 

De aansluitende BBQ in het Arboretum werd verzorgd door Lode Arnouts. Als tafelrede kregen we een uitvoerige inleiding over het Arboretum door de heer Abraham Rammeloo, conservator - directeur. Twee gidsen - erg gedreven en echte experten - verzorgden de rondleidingen van de groepen door het domein. Naast de botanische aspecten kwamen ook de geschiedenis en de opbouw van het park ter sprake. Na een laatste koffiepauze gingen de deelnemers "zoals ze gekomen waren". De fietsers namen een volledig andere route, maar even knap.


Bestuurswissel 12 december 2018 - Frank Goes

Beste vrienden,

 

Bij het aanvaarden van mijn ambt als nieuwe voorzitter moeten we beginnen met een droevig nieuws: zoals jullie weten is WALTER HAVERHALS ons recent ontvallen. Graag een minuut stilte.

 

Wij starten deze vergadering met een hulde en dank aan diegenen die onze Probusclub 4 jaar geleden gestart hebben. Ik breng in het bijzonder hulde aan het uittredende bestuur, dat zijn taak voortzet maar aangevuld met twee nieuwe mandaten.

 

Maar een zeer bijzondere dank gaat naar ROGER DOMMISSE, onze voorzitter gedurende de eerste vier jaren van Probus Voorkempen. Het succes van een club, zeker in de opstart, staat en valt met zijn voorzitter en ik wil graag samen mat alle aanwezigen aan ROGER een daverend applaus geven.

Hij heeft er ook voor gezorgd dat de club een snelle opstart en een zeer degelijke ontwikkeling kende. Wij worden reeds als voorbeeld gesteld door verschillende andere Probusclubs. Het aantal leden en ook het aantal actieve, zijnde aanwezige, leden groeide sneller dan voorzien en gehoopt - en ook de laatste maanden komen er nog regelmatig nieuwe leden bij. Roger, een warm proficiat daarvoor!

 

Wij hebben twee attenties voor Roger voorzien (overhandiging van de insignes eigen aan de voorzitter, een attentie).

 

Wat het bestuur dat in dienst zal zijn vanaf januari 2019 betreft blijven alle leden van het vorige bestuur werken en wel met volgende functies:

 • Penningmeester Marie Rose Vogelaers
 • Secretaris Paul De Potter die zijn vroegere functie opnieuw opneemt
 • Bernard Peelman als ondervoorzitter
 • Roger Praet als contact met de andere clubs
 • Peter Naudts oa als contact met sprekers, en
 • Last but not least Leo Debecker als webmaster.

Deze kern wordt verder aangevuld met twee nieuwe bestuursleden:

 • Lutgart Smekens voor de contacten met de gemeente en
 • Lieve Vanermen als medewerkster van Roger Dommisse, die een nieuwe functie opneemt als Probus Regio-coördinator voor onze streek.

Wat mezelf betreft moeten jullie geen ingrijpende  veranderingen verwachten, en dus ook niets vrezen. Er zullen enkele accenten hier en daar worden verlegd maar de grote lijnen die tot hiertoe waren uitgestippeld zullen wij behouden want die waren goed en die blijven goed.

Ik  dank alle leden en in het bijzonder het bestuur voor het vertrouwen, en dan zijn wij hierbij vertrokken voor een mooi en spannend nieuw jaar 2019!

 

Frank Goes

Voorzitter 2018-2020


Daguitstap 10 april 2018

Ter gelegenheid van de Probus-bijeenkomst van 10 april 2018 gingen wij “op verplaatsing” in Brussel waar wij het befaamde ART NOUVEAU SOLVAY-huis, Louizalaan 224 in Elsene bezochten. Dit gebouw is een pareltje van Art Nouveau en het beste dat Horta ooit heeft gemaakt. Het is momenteel eigendom van de familie Wittamer die er angstvallig over waakt dat het in zijn oorspronkelijke staat bewaard blijft.

 

Tweeëntwintig personen hebben deelgenomen aan het bezoek. We werden begeleid door een uitstekende gids die op zeer boeiende wijze alle details verduidelijkte van dit bijzondere huis, zowel voor wat betreft structuur en architectuur als voor wat betreft de binneninrichting die gebruik maakte van de recentste snufjes van die tijd (bijvoorbeeld verwarming, sanitair enz.). Horta had echt aandacht voor alles, de gebruikte materialen (meer dan tien soorten hout en twintig soorten marmer), maar ook licht en ruimte.

Na het bezoek was er een gezellige en verzorgde lunch in de Quincaillerie. Met dank aan Bernard Peelman voor deze mooie en geslaagde organisatie. 

 

Tekst  en beeld van Roger Dommisse